ترامپ: رأی من را دزدیدند ؛ بایدن: همه آرا شمرده شود
آمریکاییها دیروز طولانیترین شب تاریخ خود را پشت سر گذاشتند. درست از زمانی که پایان رایگیری در آمریکا اعلام شد، جنگ روانی 2 کاندیدا علیه یکدیگر آغاز شد و هر دو در حالی که شمارش آرا ادامه داشت، اعلام پیروزی یا خوشبینی به پیروزی کردند.
اجاره ۴ ساله کاخ سفید با تقلب و ابهام
ترامپ اعلام پیروزی کرد، بایدن احساس پیروزی میکند تا جنجالیترین انتخابات یکصدسال اخیر امریکا به مناقشه کشیده شود.سرویس بین الملل جوان آنلاین: ترامپ به مهمترین وعده انتخاباتی خود عمل و پیش از تمام شدن شمارش آرای انتخابات «اعلام تقلب» و همزمان خود را پیروز انتخابات اعلام کرد، بایدن هم اعلام کرد نتایج نشان از مسیر شفاف پیروزی او دارد تا جنجالیترین انتخابات یکصد سال اخیر امریکا به مناقشه کشیده شود. ظهر دیروز در حالی که آرای هفت ایالت کلیدی با آرای تعیینکننده، به دلیل طولانی شدن شمارش آرای پستی، هنوز در حال شمرده شدن بود، دونالد ترامپ گفت: «ما انتخابات را بردیم» و تأکید کرد: «تقلب بزرگی در حال انجام شدن است.» در مقابل، هزاران معترض ضدترامپ با تجمع مقابل کاخ سفید با وعده اینکه «اگر ترامپ دوباره انتخاب شود، هفتهها همانجا میمانند»، زمینه بیثباتیهای پساانتخاباتی امریکا را کلید زدند. در این شرایط هر کدام از دو نامزد که در کاخ سفید مستقر شوند سایه تقلب و ابهام در انتخابات را در چهارسال آینده برسر خود احساس میکند.
به گزارش «جوان»، تا دیشب به وقت تهران تقریباً نتیجه متوسط بیش از ۹۰ درصد آرا در ۴۳ ایالت از ۵۰ ایالت امریکا مشخص و جو بایدن ۲۳۸ رأی الکترال (حدود ۷۰ میلیون رأی) و دونالد ترامپ ۲۱۳ رأی الکترال (حدود ۶۷ میلیون رأی) به دست آوردند. با این حال روش پستی انتخابات امسال امریکا که حدود ۶۴ میلیون نفر (بیش از ۲۵ درصد واجدان شرایط) به این روش رأی دادند، باعث شد که برخلاف دفعات قبل، نتیجه انتخابات در هفت ایالت پنسیلوانیا، میشیگان، جورجیا، کارولینای شمالی، ویسکانسین، نوادا و آلاسکا معلق بماند.
تا زمان تنظیم این گزارش، تکلیف ۴۵۱ رأی الکترال تقریباً بهطور قطعی مشخص شده و تکلیف ۸۷ رأی الکترال همچنان غیرقطعی است. بایدن از هفت ایالت غیرقطعی در سه ایالت ویسکانسین، میشیگان و نوادا (با مجموع ۳۲ رأی الکترال) پیش است که با حفظ آنها به ۲۷۰ رأی الکترال لازم برای ورود به کاخ سفید خواهد رسید و در چهار ایالت دیگر (مجموعاً با ۵۵ رأی الکترال) نیز ترامپ جلو است. با این حال، رقابت نزدیک و میلیمتری دو نامزد در این هفت ایالت، به خصوص پنسیلوانیا که به تنهایی ۲۰ رأی الکترال دارد و دیشب به دلیل مسئله آرای پستی، فقط حدود ۶۵ درصد آرای آن شمرده شده، باعث شده که برنده بودن یا نبودن هر دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات، دستکم تا زمان تنظیم این گزارش نامشخص بماند، به خصوص که آرای شمارش نشده، اکثراً آرای پستی است که بهرغم پیش بودن ترامپ در چهار ایالت از هفت ایالت غیرقطعی، دموکراتها مدعی هستند در سبد آنها قرار خواهد گرفت و بایدن رئیسجمهور خواهد شد. ظاهراً همین مسئله بود که باعث شد ترامپ رئیسجمهور مستقر امریکا، مدعی پیروزی پیش از تمام شدن شمارش آرا شود.
ترامپ که همراه خانوادهاش در واشنگتن صحبت میکرد، گفت: «راستش را بخواهید ما انتخابات را بردیم. تا جایی که میدانم ما در انتخابات پیروز شدهایم. هدف ما هماکنون تضمین خیر و صلاح ملت است. تقلب بزرگی در حال انجام شدن است.» ترامپ گفته که ما میخواهیم قانون به شکل درستی اجرا شود و وعده داد در صورت پیروز نشدنش، مسئله را به دیوان عالی امریکا خواهد کشید، جایی که او با قرار دادن یک جمهوریخواه که همحزبی است، در هفتههای منتهی به انتخابات، توازن را به ضرر دموکراتها رقم زده است.
رئیسجمهور مستقر امریکا عنوان کرد: «میدانستند نمیتوانند ببرند، مسئله دادگاه را مطرح کردند. من با اعلام آرای پستی، دادگاه را پیشبینی میکردم. ما این انتخابات را بردیم، هدف ما در حال حاضر تضمین این پیروزی است. ما میخواهیم قانون اجرا شود، به دیوان عالی میرویم و میخواهیم رأیگیری پایان یابد. تا آنجا که به من مربوط است ما پیروزیم. از تمام حامیان و کسانی که با ما کار کردند، متشکرم.»
ترامپ از مردم امریکا که به خودش رأی دادند، تشکر کرد، ولی گفت: «متأسفانه برخی سعی دارند حق ما را سلب کنند و ما تحمل نمیکنیم.» وی افزود: «شهروندان ما در رکوردشکنی از جنبش خارقالعاده ما حمایت کردند. ما با اختلاف زیاد در برخی ایالتها پیروز شدیم. ایالتهایی را بردیم که اصلاً انتظارش را نداشتیم.»
رئیسجمهور امریکا گفته که دیگر نیازی به شمارش مابقی آرا نیست. او درباره روند رأیگیری در ایالت پنسیلوانیا که تا دیروز عصر حدود ۶۵ درصد آرای آن شمارش شده بود، در حالی که طرفدارانش او را تشویق میکردند، گفت: «محال است دموکراتها در آنجا پیروز شوند. ما در میشیگان هم پیروزیم با اختلاف ۳۵۰ هزار رأی، ولی به اینها احتیاج نداریم.»
ترامپ با اشاره به اینکه فرماندار تگزاس به او برای پیروز شدنش تبریک گفته است، اضافه کرد: «فرماندار به من گفته که تاکنون چنین چیزی را شاهد نبوده است. ما شب بزرگی داشتیم. تمامی ایالتها و اختلاف آرا بیسابقه بوده است.» مایک پنس، معاون ترامپ هم با اعلام پیروزی گفت: «ما هوشیار خواهیم بود. من معتقد هستم که با اختلاف زیاد آرا پیروز شدهایم. ما در راه پیروزی هستیم و دوباره عظمت را به امریکا بازمیگردانیم.»
اما ترامپ ساعاتی سکوت کرد و بعد ناگهان در توئیتی که نشان از تشکیک بیشتر وی در نتایج داشت، نوشت: «دیشب جلو بودم. در خیلی موارد و ایالتهای حساس با فاصله، در ایالتهای تحت کنترل دموکراتها پیش بودم، سپس یکی پس از دیگری پیش بودنم ناپدید شد. بسیاربسیار عجیب است و نظرسنجیها هم به شکل تاریخی، پیشبینی کاملاً نادرستی داشتند.»
جو بایدن هم که چرخش آرا در چند ایالت باقیمانده به نفع او بود (لااقل تا لحظه تنظیم این گزارش) در یک پیام توئیتری پاسخ داد: «تا زمانیکه همه آرا را نشمردند، ستاد انتخاباتیام استراحت نمیکند.» او از مردم خواست برای آگاهی از شرایط با مسئولان ستادش پیوسته در ارتباط باشند. همچنین کارزار انتخاباتی جو بایدن اعلام کرد نتایج نشان از «مسیر شفاف پیروزی» او دارد.
بایدن: ما در مسیر پیروزی هستیم
در مقابل اعلام پیروزی زودهنگام رئیسجمهوری امریکا، جو بایدن رقیب دموکرات او هم در سخنرانی خود اعلام کرد او است که «در مسیر پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا» قرار دارد: «احساس خوبی دارم.»بایدن در عین حال در توئیتر نوشته است: «خودم یا ترامپ در جایگاهی نیستیم که پیروزی در این انتخابات را اعلام کنیم. این کار رأیدهندگان است.» با این حال، ستاد بایدن با ابراز اطمینان درباره پیروزی او در انتخابات تصریح کرد: «اطمینان داریم که پس از اتمام روند شمارش آرا، بایدن رئیسجمهور میشود.»
ستاد بایدن ادعای ترامپ را که گفته پیروز است و دیگر نیازی به شمارش آرای باقی مانده نیست، بیشرمانه خوانده و عنوان کرده که در صورت کشیدن نتیجه انتخابات به دیوان عالی امریکا، دست به مقابله خواهد زد. میلیمتری بودن شمارش آرا در هفت ایالت مشخص نشده مورد مناقشه، هر سناریوی احتمالی را ممکن کرده است. در ویسکانسین با ۱۰ رأی الکترال، در حالی که تا حوالی ساعت ۱۳ دیروز ترامپ جلو بود، جو بایدن از حوالی ساعت ۱۳ به وقت تهران پیش افتاد و با توجه به متغیر بودن و نزدیک بودن آرا، امکان تغییر مجدد شرایط نیز وجود دارد.
در میشیگان هم تا حوالی غروب دیروز که حدود ۹۵ درصد آرا شمارش شد، اختلاف هر دو نامزد در حد «دهم درصد» بود که با دهها هزار رأی، نتایج جابهجا میشود. در پنسیلوانیا که با ۲۰ رأی الکترال میتواند تعداد آرای الکترال بایدن را به ۲۵۸ (یعنی ۱۲ رأی الکترال کمتر از پیروزی) برساند، ترامپ تا لحظه تنظیم این گزارش پیش است، اما تام ولف، فرماندار پنسیلوانیا روز چهارشنبه در واکنش به اعلام پیروزی زودهنگام ترامپ، آن را زیر سؤال برد و گفت که حدود یک میلیون رأی پستی شمرده نشده در این ایالت وجود دارد. موضوعی که تمایل گسترده رأیدهندگان دموکرات به رأی دادن پستی میتواند نتیجه را تغییر دهد.
ولف اعلام پیروزی زودهنگام ترامپ را «حمله حزبی» خواند و گفت: «بگذارید واضح بگویم، این یک حمله حزبی علیه انتخابات پنسیلوانیا، رأی ما و دموکراسی است. مناطق مختلف ایالت ما به شکلی خستگیناپذیر در تلاش هستند شمارش آرا را با بیشترین دقت و سرعت ممکن انجام دهند. پنسیلوانیا انتخاباتی عادلانه خواهد داشت و ما تکتک رأیها را خواهیم شمرد.»
فاکسنیوز احتمال ادامه شمارش آرای انتخاباتی تا چند روز را محتمل دانسته و گزارش کرده است: «امریکاییها سهشنبه شب (به وقت محلی) به تختخواب رفتند و چهارشنبه صبح در حالی بیدار شدند که مطمئن نیستند چه کسی رئیسجمهور بعدی آنهاست، چراکه نتایج آرا در ایالتهای کلیدی به کندی منتشر میشود و این موضوع تعیین اینکه آیا رئیسجمهور ترامپ است یا جو بایدن برنده انتخابات شده را غیرممکن کرده است.» فاکسنیوز نوشت: «احتمال طول کشیدن چند روزه مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری این کشور وجود دارد.»
بیبیسی انگلیسی هم گزارش کرده که ممکن است شمارش آرا چند روز طول بکشد. برخی رسانههای دیگر هم نوشتند که شمارش آرای نوادا تا امروز (پنجشنبه) متوقف است.
جرقه ناآرامیها با چاقوکشی مقابل کاخ سفید
سهشنبه شب، از چند ساعت مانده به بسته شدن شعب اخذ رأی در امریکا، هزاران معترض معروف به «جان سیاهپوستان مهم است»، مقابل کاخ سفید تجمع کردند تا اولین جرقههای بیثباتی پس از انتخابات از مقابل کاخ سفید کلید بخورد که در این بین دهها معترض بازداشت شدهاند. معترضان ضدترامپ و حامیان او هم مقابل کاخ سفید درگیر شدند. زد و خورد میان نیروهای امنیتی و معترضان به بازداشت یک تن منجر شده و جنبش «تعطیلی دی. سی» و «جان سیاهپوستان مهم است» که پیشتر در نظر داشتند تجمع هشت ساعتی برگزار کنند، گفتهاند آنها ماهها برنامهریزی کردهاند تا موج جدیدی از اعتراضات را از روز انتخابات (سوم نوامبر) به راه بیندازند.۳ هزار و ۶۰۰ نیروی گارد ملی امریکا در ۱۶ ایالت مستقر شدهاند و پلیس نیویورک و لسآنجلس نیز برای برخورد با ناآرامی احتمالی به حالت آمادهباش درآمدهاند. در پورتلند که ماههاست شاهد ناآرامی است، سهشنبه در شب انتخابات شاهد تداوم ناآرامیها بود و معترضان پرچم امریکا را سوزاندند. در همین راستا گزارشی از چاقوکشی و زخمی شدن ۴ نفر مخابره شد و همچنین پلیس لسآنجلس از بازداشت ۴۰ نفر در تنشهای انتخاباتی خبر داد.
عبدالباری عطوان در توئیتر نوشت: «زمانی که دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا اعلام میکند که برای محافظت از پیروزیاش به دادگاه عالی مراجعه خواهد کرد، به این معناست که نبرد قضایی در امریکا آغاز شده است.» وی افزود: «این مرد در کاخ سفید سنگر گرفته و ما هرگز شاهد انتقال مسالمتآمیز قدرت در امریکا نخواهیم بود.» عطوان در ادامه نوشت: «طرفداران ترامپ آماده جنگ داخلی هستند و حضور شبهنظامیان شاخه اصلی آینده امریکا خواهد بود.»
تبریک اسلوونی، دعای تلآویو، نگرانی عربها
در حالی که «آریه درعی»، وزیر داخلی رژیم صهیونیستی دیروز همزمان با ادامه شمارش آرا گفت که برای پیروزی مجدد «دونالد ترامپ» دعا میکند، مقامات امارات و بحرین نیز به روزنامه رژیم صهیونیستی «اسرائیل هیوم» گفتهاند که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مبالغ هنگفتی را برای کمپین انتخاباتی ترامپ هزینه کردهاند و امیدوارند که ترامپ برنده شود، اما آماده ورود فرد جدیدی به کاخ سفید نیز هستند.نخستوزیر اسلوونی پیشاپیش پیروزی را از آن ترامپ دانست و در پیامی به او تبریک گفت. یانز یانشا در توئیتی نوشت: «این مسلماً روشن است که مردم امریکا دونالد ترامپ و مایک پنس را برای چهار سال دیگر انتخاب کردهاند.» او گفت: «هرچه بیشتر تأخیر ایجاد و حقایق انکار شود، پیروزی نهایی برای رئیسجمهور امریکا بزرگتر است. تبریک به حزب جمهوریخواه به خاطر نتایج قدرتمند در سراسر امریکا.»
توئیت نخستوزیر اسلوونی باعث به راه افتادن پاسخی فوری از جانب چند نماینده پارلمان اتحادیه اروپا از جمله نیکولا بیر آلمانی از حزب «اروپا را احیا کنید»، شد. بیر در توئیتی نوشت: «دونالد ترامپ دستورکاری شدیداً غیردموکراتیک و غیرموجه در انتخابات دارد. کشورهای عضو اتحادیه اروپا نباید همراستا با او عمل کنند.» در مقابل، نوربرت روتگن، رئیس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان آلمان و نامزد احتمالی دموکرات مسیحیها برای صدراعظمی آینده آلمان، ضمن هشدار درباره پیروزی مجدد ترامپ درباره بهبود مناسبات آینده بین اروپا و امریکا ابراز امیدواری کرد.
آنگرت کرامپ کارنباوئر، وضعیت امریکا را انفجاری خوانده است: «این یک وضعیت بسیار انفجاری است. این وضعیتی است که همانطور که کارشناسان به درستی میگویند، میتواند منجر به بحران اساسی شود.»
رقابت تنگاتنگ در سنا و ابقای ۴ چهره ضدترامپ در کنگره
رقابت میان دو حزب امریکایی برای تصاحب سنا و کنگره در شرایطی ادامه دارد که دموکراتها تنها چند کرسی با کنترل کامل سنا فاصله دارند و چهار چهره منتقد رئیسجمهور امریکا نیز توانستهاند بار دیگر کرسی خود را در کنگره حفظ کنند.همزمان با انتخابات ریاست جمهوری امریکا نگاهها به ترکیب آتی کنگره و سنا نیز دوخته شده است. هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در رقابتی تنگاتنگ تا لحظه تنظیم خبر، ۴۷ کرسی را در سنا به دست آوردهاند و اگر دموکراتها چهار کرسی دیگر را هم در اختیار بگیرند (۵۱ کرسی)، کنترل سنا را از جمهوریخواهان خواهند گرفت.
در حالی که همچنان شمارش آرا ادامه دارد، برآوردهها حاکی از آن است که اکثریت مجلس نمایندگان در اختیار دموکراتها خواهد بود. این حزب ۱۹۰ کرسی به دست آورده و در مقابل، سهم جمهوریخواهان ۱۸۱ کرسی بوده است. اگر دموکراتها ۲۱۸ کرسی را کسب کنند، همچنان میتوانند کنترل مجلس نمایندگان را در دست داشته باشند. یکی از نکات برجسته انتخابات امسال، این است که چهار عضو زن مجلس نمایندگان این کشور موفق شدند کرسیهای خود در مجلس نمایندگان را حفظ کنند. این افراد همواره هدف انتقادهای شدید دونالد ترامپ قرار داشتند.
الکساندریا اوکازیو کورتز، عضو دموکرات مجلس نمایندگان از نیویورک که در انتخابات سال ۲۰۱۸ با پیروزی توانست به عنوان جوانترین عضو کنگره امریکا لقب گیرد، در انتخابات امسال بار دیگر پیروز شد. ایلهان عمر عضو مسلمان و سومالیاییتبار مجلس نمایندگان امریکا از مینهسوتا، رشیده طلیب عضو فلسطینیتبار این مجلس از حوزه میشیگان به همراه آیانا پریسلی عضو دموکرات مجلس نمایندگان از حوزه ماساچوست دیگر زنانی هستند که بار دیگر توانستند در انتخابات پیروز شوند.
همچنین مارجری تیلر گرین از ایالت جورجیا که حامی سرسخت ترامپ و اولین حامی تئوری توطئهای موسوم به کیوانان است نیز به مجلس نمایندگان امریکا راه پیدا کرده است. پالیتیکو گزارش داد که نام دیوید اندل از حزب جمهوریخواه که چندی پیش در پی ابتلا به بیماری کرونا جان باخته بود نیز در میان افراد پیروز در انتخابات کنگره به چشم میخورد.
- بیش از ۹۶ میلیون نفر در امریکا در رأیگیری زودهنگام شرکت کردهاند، رقمی که تقریباً ۷۰درصد از مجموع آرای سال ۲۰۱۶ را تشکیل میدهد.
- نیویورکپست گزارش کرده که برگههای رأی با نام رأیدهندگان فوت شده برای هیئت انتخابات شهر نیویورک ارسال شده است.
- در حالی که مقامهای رژیم صهیونیستی تمایل بیشتری به ترامپ دارند، آرای ۷۷ درصد یهودیان امریکا به بایدن بوده است.
- دیوید آندال، نامزد جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان امریکا پیروز شد، ولی او چند روز قبل از سوم نوامبر فوت کرده بود.
- واشنگتنپست نوشته که در هفتههای اخیر ۱۰ میلیون تماس خودکار تلفنی برقرار شده و از امریکاییها خواسته شده «با حفظ امنیت، در خانه بمانید.»(1)
انتخابات در آمریکا همیشه با تقلب و دستکاری همراه بوده است
امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا: امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با «رسالت» درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و چالشهای پیش روی این کشور در برگزاری انتخابات اظهار داشت: البته اغلب انتخابات آمریکا باچالش همراه بوده است، اما چون درگذشته سرعت انتقال اخبار مربوط به آن پایین بوده، مردم سایر دنیا دیرتر از نابسامانیها و وضعیت آن باخبر شدهاند. البته به نظر میرسد شدت دعوا درایندوره از انتخابات ازسایر دورهها بیشتر باشد.شخصیت ترامپ بهگونهای است که برای رسیدن به هدف خود از هر وسیلهای استفاده میکند و بدونتوجه به پیامد اقداماتش تلاش دارد تا تحت هر شرایطی در قدرت باقی بماند، حتی به قیمت تخریب ساختارها و زیر سؤال بردن سلامت انتخابات. ابوالفتح ادامه داد: همانطور که گفتیم انتخابات آمریکا همیشه سالم نبوده و تقلب و دستکاری در انتخابات مکررا رخداده است. حتی مهندسی انتخابات هم با استفاده از تصویب قوانین ایالتی رخداده، موضوعی که الان هم در حال وقوع است. ازطرفی قضیه کرونا هم وضعیت را بهلحاظ شکافهای اجتماعی و اقتصادی و حتی شیوه برگزاری انتخابات پیچیده کرده و باعث شده تا تنشها افزایش یابد. بدینترتیب فرآیند انتخابات در آمریکا نواقص زیادی دارد و این ایرادات درحدی است که حتی رئیسجمهور آمریکا هم شبانهروز درباره بروز تقلب، تخلف و مهندسی انتخاباتی صحبت میکند.
دموکراتها هم در بسیاری اوقات این ایرادات را قبول دارند اما درحالحاضر اعتراضات بیشتر ازسوی شخص ترامپ است. این نگرانی وجود دارد که این انتخابات با یکسری مشکلات اساسی و حتی درگیریهای اجتماعی همراه باشد.وی همچنین درباره ادعای ترامپ مبنی بر تأثیرگذاری دیگر دولتها در انتخابات افزود: ایرانهراسی در داخل آمریکا یک واقعیت است. نهتنها ایران بلکه از روسیه، چین و ایران هم بهعنوان نیروهای خبیث یاد میکنند. تأثیرگذاری بر انتخابات صرفا از طریق اقدامات مخرب و غیرقانونی نیست. انتقال پیام و تردید در روایت حاکم بر یک کشور نیز میتواند بر انتخابات اثر بگذارد، موضوعی که الان آمریکاییها دررابطه با روسیه، چین و ایران حتی کوبا و ونزوئلا نیز مدعی هستند.
کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: آمریکاییها سالها انواع اقدامات را درراستای دخالت در کشورها از طریق کودتا و براندازی دولت تا دستکاری در انتخابات و انقلابهای رنگی انجام دادهاند. اما این ادعاهای آنان مبنیبر اثرگذاری کشورها برانتخابات آمریکا در حالی است که برخی کشورها مانند لابی اسرائیل، عربستان و برخی کشورهای اروپایی رسما برای تأثیرگذاری در انتخابات پول پرداخت میکنند. برای مثال لابی رژیم صهیونیستی و عربستان رسما وارد انتخابات شده و پول میدهند حتی پولهایشان ثبت میشود. (2)
تمرکز بر دوران «پساانتخابات»در آمریکا
حنیف غفاری: طی روزهای اخیر، نظرسنجی های متعددی در سطوح ملی و ایالتی با هدف سنجش محبوبیت ترامپ و بایدن در ایالات حساس ( موسوم به ایالات خاکستری) منتشر شده است. چنانچه از نظرسنجیها بر میآید، این بار گردش آرای انتخاباتی در وقت اضافه، حداقل تا الان، به سود ترامپ و جمهوریخواهان نبوده و منجر به عقب افتادن وی در ایالاتی مانند فلوریدا، کارولینای شمالی و اوهایو شده است. در مقابل، ترامپ و همراهانش در صددند به هر نحو ممکن از شمارش بخشی از آرای پستی در انتخابات ممانعت به عمل آورند.نظرسنجیها نشان میدهد که در آرای پستی( بر خلاف آرای حضوری)، اختلاف بایدن-ترامپ به طرز قابل توجهی به سود نامزد حزب دموکرات میباشد. از این رو رئیس جمهور آمریکا سعی دارد از ظرفیتهای حقوقی و ظاهرا قانونی در آمریکا مانند دیوان عالی این کشور، در راستای جلوگیری از شمارش بخش زیادی از آرای پستی استفاده کند و در مقابل، بر روی اصالت آرای حضوری که در روز سوم نوامبر(13 آبان ماه) اکثرا به سود جمهوریخواهان به گردش در میآید، تأکید کند!محصول این فرآیند، چیزی جز تضعیف شدید بنیان و حاکمیت سیاسی آمریکا نیست! به عبارت بهتر،ما شاهد تمسخر علنی دموکراسی، رأی مردم و جمهوریت در کشوری هستیم که خود بارها دیگر کشورهای دنیا را با این کلید واژه ها مورد عتاب و تهدید قرار داده است! امروز در کنار ساختار انتخاباتی پیچیده و تقلب محور «کالج الکترال»، ما شاهد زد و بند رسمی سران دو حزب سنتی آمریکا با نهادهای ایالتی و قانونی جهت «جلوگیری از شمرده شدن آرا» یا « ابطال آرا پس از رای گیری» میباشیم. نام این پدیده را می توان «تقلب» در «تقلب» گذاشت! تقلب اول مربوط به ساختار انتخاباتی معیوب و مضحکانه آمریکا و تقلب دیگر، مربوط به تلاش جهت نادیدهگرفتن و ابطال آرای شهروندان این کشور میباشد.
در چنین شرایطی کاملا نگرانی استراتژیستها، جامعه شناسان و تحلیلگران آمریکایی درخصوص وقوع شورش و بحران های مزمن امنیتی و داخلی در این کشور کاملا قابل درک است. منابع آمریکایی گزارش دادهاند که برخی شهروندان ثروتمند در منطقه «منهتن» در نیویورک اقدام به استخدام نگهبانهای مسلح برای محافظت از ساختمانهای خود کردهاند. در ایالت مریلند نیز نگرانیها درباره احتمال اعلام پیروزی زودهنگام از سوی ترامپ در شب انتخابات افزایش پیدا کرده است.چنین نگرانیهایی در سایر ایالات آمریکا ، خصوصا در ایالات کلیدی( که رای آنها در تعیین رئیس جمهور بسیار مهم است ) نیز قابل مشاهده است. امروز قطعات پازل «شورش در آمریکای پسا انتخابات» با سرعتی بی سابقه در کنار یکدیگر چیده شده است.
خشم و عصبانیت طرفداران دو حزب دموکرات و جمهوریخواه از یکدیگر نیز این روند را تسریع و تکمیل میکند. اکنون، طرفداران حزب دموکرات به هیچ عنوان توان تحمل چهارساله دوباره ترامپ در کاخ سفید را ندارند و در مقابل، بسیاری از نژادپرستان طرفدار ترامپ نیز اسلحه های خود را برای درگیری خیابانی در صورت شکست وی در انتخابات آماده کرده اند! امروز زمان تمرکز بر«انتخابات آمریکا» نیست! امروز زمان تمرکز بر«آمریکای پساانتخابات» و ترسیم ابعاد ، مختصات و مؤلفه های دخیل در شکل دهی آن می باشد. در این معادله، اساسا دیگر موضوعیتی ندارد که چه کسی رئیس جمهور آمریکا شود، بلکه آنچه اهمیت دارد آمریکایی است که ضریب آسیبپذیری داخلی و بینالمللی آن نسبت به هر زمان دیگری افزایش مییابد. بزودی در مورد «آمریکای جدید»بیشتر سخن خواهیم گفت...(3)
پیروز قطعی انتخابات اینجانب هستم
سیدمهدی طالبی: در آمریکا هیچکس برای شکست آماده نیست؛ نه دونالد ترامپ و نه حتی جو بایدن 78 ساله. بیشتر از آنها، هوادارانشان در کف خیابانها چنین آمادگیای را ندارند. برای هیچکدام آنقدر که پیروزی مهم است، چگونگی پیروزی اهمیتی ندارد. اگر در شمارش آرا این پیروزی حاصل شد که بهترین رخداد است، ولی اگر چنین نشد، دیوان عالی یا حتی اردوکشیهای خیابانی با شبهنظامیان راست افراطی گزینههای نسبتا خوبی برای کسی است که تاکنون حاضر نشده بهصورت صریح اعلام کند درصورت شکست در انتخابات، نتایج را خواهد پذیرفت و قدرت را واگذار خواهد کرد.او حتی روز سهشنبه در دیدار با کارکنان کمپینهای انتخاباتی گفت که رویارویی با یک شکست احتمالی برای وی دشوار خواهد بود. دیروز با آغاز شمارش آرا، ترامپ با یک فاصله قابلتوجه از رقیب دموکراتش عقب بود، اما با شمارش آرا در ایالتهای جمهوریخواه همچون تگزاس فاصله را با جو بایدن کم کرد. ترامپ برخلاف تصور در ایالت فلوریدا که براساس مدلهای انتخاباتی پیشین، فرد پیروز در آن ایالت، رئیسجمهور آمریکا میشد، آرای اکثریت مردمی را بهدست آورد.
تا لحظه نگارش این گزارش، ترامپ در ایالتهای آلاباما، آرکانزاس، فلوریدا، آیوا، آیداهو، ایندیانا، کانزاس، کنتاکی، لوئیزیانا، میسوری، میسیسیپی، مونتانا، داکوتای شمالی، نبراسکا، اوهایو، اوکلاهاما، کارولینای جنوبی، داکوتای جنوبی، تنسی، تگزاس، یوتا، ویرجینیای غربی و وایومینگ اکثریت آرا را بهدست آورده و 213 رای الکترال را از آن خود کرده است. جو بایدن نیز در ایالتهای کالیفرنیا، کلرادو، کنتیکت، واشنگتن دیسی، دلاویر، هاوایی، ایلینویز، ماساچوست، مریلند، مین، مینهسوتا، نیوهمپشایر، نیوجرسی، نیومکزیکو، نیویورک، اورگان، رودآیلند، ویرجینیا، ورمونت، آریزونا و واشنگتن بیشترین آرا را کسب کرد و 238 رای الکترال را از آن خود کرد. هنوز شمارش آرا در ایالتهای جورجیا، میشیگان، کارولینای شمالی، نوادا، پنسیلوانیا، آلاسکا و ویسکانسین به پایان نرسیده، ولی با اینحال بایدن در سه ایالت (ویسکانسین، میشیگان و نوادا) از این 6 ایالت پیش است و ترامپ نیز در سه ایالت دیگر پیشتازی خود را حفظ کرده است.
اگر بایدن این سه ایالت را از آن خود کند، با 270 رای الکترال رئیسجمهور آمریکا خواهد شد. این در حالی است که در ایالت ویسکانسین اگرچه بایدن از ترامپ پیشی گرفته است اما با توجه به اینکه فاصله آرای دو رقیب کمتر از یک درصد است، کمپین ترامپ میخواهد تقاضای بازشماری آرا را در این ایالت بدهد. اگر بایدن یکی از این ایالت را واگذار کند، دونالد ترامپ همچنان در کاخسفید باقی خواهد ماند. براساس آمار از 137 میلیون و 708 هزار و 945آرای شمارششده، جو بایدن 70 میلیون و 168 هزار و 757 رای و ترامپ نیز 67 میلیون و 540 هزار و 188 رای را بهخود اختصاص داده است.
جنجال اعلام پیروزی پیش از اعلام نتایج
دونالد ترامپ که در شرایط عادی تلاش میکند با ایجاد جنجال، همه نگاهها را متوجه خود کند، مشخص نیست در شرایط بحرانی چه خواهد کرد. البته دیروز علاوهبر او، جو بایدن رقیب دموکراتش نیز دست به اقدامی عجیب زد؛ هر دو کاندیدا در اقدامی بیسابقه، پیش از بهپایان رسیدن شمارش آرا، دو سخنرانی مجزا داشتند. جو بایدن در یک سخنرانی کوتاه در شهر دلاور در میان طرفدارانش گفت که «صبوری شما قابلتحسین است. ممکن است تا فردا و پسفردا شمارش آرا طول بکشد.»او افزود: «من معتقدم در راه پیروزی در انتخابات هستم.» وی از فرماندار دلاور و همه طرفدارانش تشکر کرد و گفت: «ما برنده خواهیم شد.» در سوی دیگر این منازعه، مرد پرحاشیه کاخسفید نیز یک سخنرانی ترتیب داد. درحالیکه شمارش آرای انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده همچنان در جریان است، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری این کشور طی سخنانی در کاخسفید اعلام کرد که پیروز شده است. وی گفت: «ما خودمان را برای برنده شدن در انتخابات آماده میکردیم، تا جاییکه به من مربوط باشد آن را بردهایم.»
ترامپ همچنین به روند اعلام شمارش آرا اعتراض کرد و گفت: «داشتیم برای جشن بزرگ آماده میشدیم و داشتیم بهکل برنده میشدیم که ناگهان همهچیز متوقف شد.» رئیسجمهور آمریکا همچنین به پیشتازیاش در شماری از ایالتهای کلیدی اشاره کرد و افزود: «ما در ایالتهایی که انتظارش را نداشتیم، برنده شدیم و تازه با اختلاف زیاد هم برنده شدیم؛ ایالت بزرگ اوهایو و تگزاس.» وی با اشاره به برنده شدن در سه ایالت کلیدی پنسیلوانیا، میشیگان و ویسکانسین گفت: «ما جلو بودیم، اما ناگهان معلوم نیست چه شد. همهچیز متوقف شد.»
دونالد ترامپ با یادآوری سخنان پیشینش درباره روند انتخابات و مخالفتش با رایگیری به شیوه پستی گفت: «پیشتر نگفته بودم؟ گفته بودم که آنها میخواهند (بههر قیمتی) برنده شوند و اگر برنده نشوند، کار را به دادگاه میکشند. این تخلف در آرای مردم آمریکاست، این برای کشور ما ننگ است.»وی افزود: «ما میخواهیم قانون بهشکل درست بهکار گرفته شود. رایگیری باید متوقف شود. نمیخواهیم ساعت چهار صبح یکسری صندوق رای پیدا کنند و بعد آنها را به لیست اضافه کنند.» این سخنان ترامپ واکنشهای مختلفی را در میان گروههای سیاسی آمریکا حتی طرفداران وی موجب شده است.
«کریس کریستی»، فرماندار سابق ایالت نیوجرسی که یکی از طرفداران پروپاقرص ترامپ بهشمار میرود، در نطقی تلویزیونی در شبکه «ایبیسی نیوز» از رئیسجمهور آمریکا انتقاد کرده و گفته است: «هیچ مبنایی برای گفتن چنین استدلالی نیست. تمام این آرا باید شمارش شوند.» او که تنها دقایقی بعد از اظهارات جنجالی ترامپ صحبت میکرد، تاکید کرد: «من با آنچه که او (ترامپ) امشب انجام داد، مخالفم. بهنظرم با انجام زودهنگام این کار، اگر در این [گفتهها] نقصی وجود داشته باشد، ترامپ اعتبار خود را پایین آورده است.»
جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا نیز در مصاحبهای گفت: «فکر میکنم اظهارات چندساعت قبل رئیسجمهور ترامپ که گفت پیروز انتخابات است و چگونه قرار است آن را از وی بدزدند، یکی از غیرمسئولانهترین حرفهایی بود که یک رئیسجمهور ایالاتمتحده تاکنون گفته است.» او همچنین تاکید کرده که «این فضاحت (رسوایی) است.» بااین حال ترامپ به این اظهارات بسنده نکرد و در توئیتی نتیجه انتخابات را زیر سوال برد. او نوشت: «شب گذشته من در بیشتر ایالتهای کلیدی که تقریباً همه آنها تحت کنترل دموکراتها هستند، با اختلاف پیشتاز بودم، سپس با شمارش ناگهانی آرا [پستی] این برتریها یکی پس از دیگری غیب شدند!» فشارهای ترامپ برای متوقف شدن روند شمارش آرا، با واکنش ستاد انتخاباتی بایدن همراه شد. این ستاد اعلام کرد: «ترامپ سعی دارد حق مردم آمریکا برای رای آزاد را سلب کند. ترامپ نتیجه انتخابات را تعیین نمیکند و روند دموکراتیک همچنان ادامه دارد.»
مدیر ستاد انتخاباتی بایدن، اظهارات ترامپ را «شنیع، بیسابقه و نادرست» خواند و گفت اگر ترامپ به تهدید خود برای بردن پرونده به دیوان عالی و جلوگیری از طیکردن روند طبیعی شمارش آرا عمل کند، تیمهای حقوقی دموکراتها با این اقدام مقابله خواهند کرد.» بهجز سیاستمداران، رسانههای مطرح آمریکایی و شبکههای اجتماعی نیز علیه گفتههای ترامپ موضع گرفتهاند. نشریه «نیویورکر» در واکنش به این اظهارات به مخاطبان آمریکایی یادآوری کرد: «رئیسجمهور ایالاتمتحده نمیتواند تصمیم بگیرد که چهکسی پیروز انتخابات باشد.»
کریس والس، مجری فاکسنیوز و که مجری مناظره اول ترامپ و بایدن بود نیز گفته است: «هنوز برنده در برخی ایالات آمریکا مشخص نشده است. ما در یک وضعیت قابلاشتعال قرار گرفتهایم و ترامپ با سخنانش یک کبریت روی این وضعیت انداخت.» توئیتر بهعنوان یک شبکه اجتماعی پرطرفدار روی یکی از توئیتهای ترامپ برچسب «گمراهکننده» زده است. فیسبوک نیز مانند توئیتر یکی از پستهای ترامپ که در آن ادعای تقلب شده بود را برچستگذاری کرده است. همه منتظرند تا ببینند آرای پستی سرنوشت انتخابات را چگونه رقم خواهد زد.
باخت نظرسنجیها در انتخابات
نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تا به اینجای کار نشان داد که مراکز معتبر نظرسنجی برای دومین دوره پیاپی اشتباه کردند. این موسسات با انواع روشهای پیچیده و مدرن، در ماههای منتهی به انتخابات سعی کرده بودند پیروز انتخابات را پیشبینی کنند، اما موفقیت چندانی به دست نیاوردند. نظرسنجیهایی که رسانههای معتبری مانند سیانان (نزدیک به دموکراتها) و فاکسنیوز (نزدیک به جمهوریخواهان) با کمک موسسات نظرسنجی انجام داده بودند به همراه اقدامات مشابه از سوی رسانهها و مراکز معتبر دیگر، همه تقریبا پیروزی بایدن را با نسبت آرای قابلتوجهی نشان میداد.آخرین نظرسنجیهای انتخاباتی حاکی از آن بودند که جو بایدن به جز ایالت آیووا، تگزاس و اوهایو، در ایالتهای آریزونا، فلوریدا، جورجیا، میشیگان، مینه سوتا، نوادا کارولینای شمالی، ویسکانسین و پنسیلوانیا پیروز خواهد شد و بهراحتی وارد کاخ خیابان پنسیلوانیا خواهد شد. تقریبا چنین اتفاقی در انتخابات سال 2016 نیز به نوعی رخ داد. در آن سال تقریبا تمامی نظرسنجیها پیروزی قاطع هیلاری کلینتون در انتخابات را پیشبینی میکردند اما درنهایت ترامپ رئیسجمهور آمریکا شد.
یکی از جدیترین اشتباهات مراکز نظرسنجی در انتخابات 2020 در ایالت فلوریدا رخ داد. جایی که در آن اکثریت نظرسنجیها حاکی از پیروزی بایدن با فاصله بین 3 تا 5 درصدی بودند. از 11 نظرسنجی معتبر انجامگرفته در این ایالت تنها در 3 نظرسنجی ترامپ با 3 تا 4 درصد جلوتر از بایدن بود. اما 8 نظرسنجی دیگر پیروزی قطعی بایدن را نوید میدادند. با انتشار آرا در 3 نظرسنجی از 11 نظرسنجی، آرای ترامپ 3 و 4درصد بیشتر از بایدن بوده است، اما در 8 نظرسنجی دیگر بایدن بالاتر بود. با وجود اختلاف 8 درصدی میان نظرسنجیهایی که بایدن یا ترامپ را در فلوریدا پیروز نشان میدادند، درنهایت فلوریدا به ترامپ 51.2 درصد و به بایدن 47.8 درصد رای داد.
اختلاف 3.5 درصدی ترامپ با بایدن در این ایالت نشان داد دوسوم مراکز نظرسنجی آمریکا در فلوریدا به طرز وحشتناکی دچار خطا شدهاند. اشتباهات مراکز نظرسنجی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. نخستین دلیل جانبداری برخی از موسسات نظرسنجی و رسانهها از نامزدهای انتخابات است. آنها با ارائه آمارهای امیدبخش سعی میکنند نامزد مورد حمایت خود را در رقابتها حفظ کرده و با خبرسازی مثبت، مانع از بروز ناامیدی در کمپین انتخاباتی متبوع خود شوند. دومین دلیل به شرکت نکردن تعدادی از مشارکتکنندگان نظرسنجیها در انتخابات، مربوط است. در این حالت احتمال دارد فردی در انتخابات ثبتنام کرده باشد و به همین دلیل مراکز نظرسنجی به سراغش بروند و نظرش را بررسی کنند اما در روز رایگیری، این فرد در انتخابات شرکت نکند. این مساله در بین دموکراتها شایعتر است.
در سال 2016، تنها 74 درصد از افرادی که بهعنوان دموکرات در انتخابات آمریکا ثبتنام کردند نهایتا رای خود را به صندوق انداختند. اما دلیل سوم که اهمیتی بیش از دو دلیل بالا دارد به تغییرات اجتماعی در غرب بازمیگردد. این تغییرات باعث شدهاند غرب به شکل یک جامعه درحال گذار دربیاید. جامعهای که هنوز در آن تغییرات کامل نشده و وضعیت به ثبات نرسیده است. طبیعی است در چنین شرایطی به دلیل پویایی جامعه و سرعت بالای تغییرات پیشبینی کار آسانی نیست و در بازههای زمانی بسیار کوتاه نظرات مردم با نوسان روبهرو میشود.
در سال 2016 هنگامی که ترامپ برخلاف نظرسنجیها به پیروزی رسید مراکز مطالعاتی بهسرعت دست به تحقیقاتی درباره دلایل بروز خطاهای فاحش در نظرسنجیها زدند. بخشی از این تحقیقات حاکی از بروز پدیدهای جدید در جامعه آمریکا به نام «آرای خجالتی» بود. این آرا متعلق به افرادی بود که طرفدار ترامپ بوده اما به دلایلی مانند خجالت از انتخابشان یا نگرانی از فشار اطرافیان رای اصلی خود را پنهان میکردند. این مساله البته بخشی از واقعیت بود نه تمام آن. بخش بزرگی از دلیل خطای نظرسنجیها مربوط به افرادی بود که در شرایطی بسیار پیچیده هنوز دست به انتخاب نهایی نزده بودند.
در این میان میتوان به ایالتهای کارگرنشینی اشاره کرد که به دلیل جو کارگری خود، در دهههای اخیر جذب برنامههای حزب دموکرات شده بودند و به نفع این حزب رای میدادند. اما حمایت دموکراتها از مهاجران که باعث اشغال جایگاه شغلی این کارگران و کاهش دستمزد آنها میشد، این افراد را به طرفداری از ترامپ کشاند؛ نامزدی که در رقابتهای انتخاباتی بر ممانعت از ورود مهاجران جدید و بازگرداندن کارخانههای تولیدی از چین به آمریکا تاکید داشت.
تغییرات عمیق اجتماعی
در گذشته مسائل خاص میتوانست مردم را در غرب به حراکاتی غیرقابل پیشبینی بکشاند. بهعنوان نمونه در انتخابات 1992 بوش پدر که پیروز جنگ سرد شناخته میشد و همچنین با انجام عملیات آزادسازی کویت اسم و رسمی برای خود بههم زده بود از یک نامزد کم نامونشان به نام بیل کلینتون شکست خود. آن هم به این دلیل که مردم آمریکا دچار مشکلات اقتصادی بودند. درست همان مسائلی که کلینتون به آنها میپرداخت و در طول 18 سال فرمانداری خود در ایالت آرکانزاس توانسته بود به اقتصاد این ایالت سروسامان دهد. اما معضلات فعلی آمریکا در سطوح تغییرات معمول همیشگی نیستند بلکه جامعه غرب و بهخصوص آمریکا درحال تغییراتی جدی است.روی کار آمدن مجدد راستهای افراطی در اروپا و آمریکا آن هم پس از 70 سال نشانهای از این تغییرات شگرف است. نباید فراموش کرد راستهای افراطی به دلیل راهاندازی جنگ جهانی بهخصوص جنگ جهانی دوم بهشدت توسط مردم و دولتها سرکوب شده و توسط دولت و جامعه تحت فشار قرار گرفته بودند. خیزش مجدد تفکرات راست افراطی نشانهای از تغییر در سطوح بنیادین غرب است. در چنین شرایطی نظرسنجیهای معمول راهگشا نخواهند بود زیرا به دلیل تحولات بنیادین هنوز نظرات و شاخصهای مردم به ثبات نرسیده است. یکی از این تحولات اضافه شدن مسائل هویتی به انتخابات آمریکا هستند.
اگر در سالیان گذشته بحث مالیاتها، سقط جنین و مواردی از این دست با اهمیتترین مسائل بودند امروزه مسائل هویتی نیز وارد انتخابات شدهاند. مسائلی مانند مقابله با مهاجران برای حفظ فرهنگ غرب و تضمین اشتغال سفیدپوستان ازجمله این موارد هستند. امروز هم مسائل هویتی در جامعه آمریکا مهمتر شدهاند و هم مسائل گذشته مانند مسائل اقتصادی دارای عمق بیشتری شدهاند بهگونهای که امروزه در بحث مالیاتها جمهوریخواهان با استفاده از کلمات تند دموکراتها را به چپگرایی و سوسیالیسم متهم میکنند.
در گذشته مساله مالیات با وجود مناقشه برانگیز بودنش در جامعه آمریکا تا این میزان پای ایدئولوژیها و اتهامزنیهای ایدئولوژیک را به انتخابات نکشانده بود. این مساله نشانگر افزوده شدن مسائل جدید به اولویتهای جامعه آمریکایی و عمقبخشی به مسائل قدیمی موجود در آن است. در چنین فضایی مردم نیز بهسختی میتوانند دست به انتخاب بزنند زیرا هنوز در بستر تغییرات حالتی متحیر دارند و نمیتوانند بهخوبی خواستها و اولویتهایشان را مشخص کرده و از سابقه تاریخی خود در حمایت از احزاب به سادگی دست بکشند.
ریاستجمهوری و بعد سنا
درکنار نتیجه انتخابات ریاستجمهوری، برای دو طرف انتخابات سنا و مجلس نمایندگان نیز حائز اهمیت است. در این دوره تمامی ۴۳۵کرسی مجلس نمایندگان آمریکا و 35کرسی سنا به رای گذاشته شده بود. طبق جدیدترین نتایج انتخابات سنای آمریکا، دموکراتها و جمهوریخواهان هر دو 47کرسی را بهخود اختصاص دادهاند و اگر حزب دموکرات بتواند چهار کرسی دیگر انتخابات را بهدست آورد، کنترل سنا را که هماکنون در دست جمهوریخواهان است، بهدست خواهد گرفت.برای دموکراتها که سال گذشته بهدلیل اقلیت نتوانستند ترامپ را استیضاح کنند، پیروزی در سنا بسیار حائز اهمیت است. درصورتیکه بایدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا برگزیده شود، دموکراتها برای بهدست آوردن کنترل سنا تنها به سه کرسی نیاز خواهند داشت زیرا در این شرایط معاون بایدن میتواند یک رای بهنفع دموکراتها بدهد.
گرچه برخی ایالات اکثر نتایج آرا را در روز انتخابات اعلام میکنند، اما اعلام نتایج برخی دیگر از ایالات به دلایل داشتن آرای غیرحضوری صندوقهای پستی و مراکز رایگیری زودهنگام، ممکن است چندین روز به طول انجامد. نتایج اولیه مجلس نمایندگان آمریکا حاکی از آن است که دموکراتها که درحال حاضر کنترل مجلس نمایندگان را برعهده دارند، ۱۹۰کرسی را به دست آورده و جمهوریخواهان موفق به کسب ۱۸۱کرسی شدهاند. دموکراتها برای حفظ کنترل مجلس نمایندگان آمریکا به ۲۱۸رای نیاز دارند.(4)
آمریکاییها دیروز طولانیترین شب تاریخ خود را پشت سر گذاشتند. درست از زمانی که پایان رایگیری در آمریکا اعلام شد، جنگ روانی 2 کاندیدا علیه یکدیگر آغاز شد و هر دو در حالی که شمارش آرا ادامه داشت، اعلام پیروزی یا خوشبینی به پیروزی کردند.
بایدن: ما پیروزیم!
اگر چه پیشبینیهای اولیه حاکی از آن بود که ترامپ زیر میز بازی انتخابات بزند اما نخستین کاندیدایی که دیروز تلویحا اعلام پیروزی کرد جو بایدن بود که 9:15 صبح به وقت تهران سخنرانی کرد. بایدن در سخنانی در جمع حامیانش در ایالت «دلاور» از صبوری مردم قدردانی کرد و گفت میدانسته اعلام نتایج خوب است. نامزد دموکرات انتخابات با اعلام اینکه حس خوبی درباره نتایج دارد، گفت: «من معتقدم ما در راه پیروزی هستیم و خوشبینم». او تاکید کرد: «اعلام نتایج آرای پستی بیسابقه، طول میکشد و تا کار سخت شمارش تمام شود، داستان ادامه دارد». وی با ابراز رضایت از آرای انتخابات گفت: «حس ما حس خوبی است. مطمئنم آریزونا را بردیم، در جورجیا هم احتمال برنده شدن داریم. من خوشبین به نتیجه هستم. ایمان خود را قوی نگه دارید، ما پیروزیم». کمپین انتخاباتی جو بایدن عصر دیروز هم مدعی شد نتایج نشان از مسیر شفاف پیروزی بایدن دارد. در اتفاقی جالب مسؤولان کمپین بایدن در دلاور اعلام کردند امیدواریم همین امروز مشخص شود ما پیروز شدیم. در همین حال مسؤولان کمپین ترامپ هم اعلام کردند ما به پیروزی خود مطمئنیم.جو بایدن همچنین توئیت کرد: «تا زمانیکه همه آرا را نشمردند، ستاد انتخاباتیام استراحت نمیکند». او از مردم خواست برای اطلاع از شرایط با مسؤولان ستادش به طور دائم در ارتباط باشند. مسؤولان کمپین بایدن در دلاور هم اعلام کردند: امیدواریم همین امروز مشخص شود پیروز شدهایم.ستاد انتخاباتی بایدن همچنین دیشب اعلام کرد: چنانچه ترامپ مناقشه بر سر انتخابات را به دیوان عالی بکشاند، شکست خجالتآوری خواهد خورد.
ترامپ: انتخابات را بردیم
همزمان که بایدن در حال سخنرانی بود، ترامپ هم شروع به توئیت زدن کرد و نوشت: «پیروزی بزرگ. ما در راه پیروزی بزرگی هستیم اما دموکراتها در تلاشند انتخابات را بدزدند. ما هرگز اجازه این کار را نخواهیم داد. بعد از بسته شدن مراکز نباید هیچ رایی اخذ شود». در حالی که همه رسانهها تصور میکردند توئیت ترامپ تنها واکنش وی به سخنرانی بایدن است اما ترامپ ساعتی بعد از سخنرانی بایدن یعنی حدود ساعت 10:50 صبح به وقت تهران تصمیم به سخنرانی گرفت و در حالی که خانواده و معاونش پنس او را همراهی میکردند، از وضعیت موجود شمارش آرا ابراز نارضایتی کرد و گفت: ما خود را برای جشن آماده میکردیم، در حال پیروزی بودیم، ما آماده جشن و پایکوبی هستیم برای این موفقیت بزرگ.وی گفت: «کنفرانس امروز بیشک کنفرانس خبریای است که دیرتر از هر زمانی برگزار کردم. تشکر میکنم از مردم آمریکا برای میلیونها میلیون نفر که به من رای دادند و متاسفانه برخی سعی دارند حق ما را سلب کنند و ما تحمل نمیکنیم». وی افزود: «شهروندان ما با رکوردشکنی، از جنبش خارقالعاده ما حمایت کردند. ما با اختلاف زیاد در برخی ایالتها پیروز شدیم. ایالتهایی را بردیم که اصلا انتظارش را نداشتیم». ترامپ در میان تشویق مردم با تاکید بر پیروزی در پنسیلوانیا گفت: «محال است دموکراتها در آنجا پیروز شوند.
ما در میشیگان هم پیروزیم با اختلاف ۳۵۰ هزار رای ولی ما به اینها احتیاج نداریم، فرماندار تگزاس به من تبریک گفت برای پیروزی. فرماندار به من گفته تاکنون چنین چیزی را شاهد نبوده. ما شب بزرگی داشتیم. تمام ایالتها و اختلاف آرا بیسابقه بوده است». وی افزود: «میدانستند نمیتوانند ببرند مساله دادگاه را مطرح کردند. من با اعلام آرای پستی، دادگاه را پیشبینی میکردم. ما این انتخابات را بردیم، هدف ما در حال حاضر تضمین این پیروزی است، ما میخواهیم قانون اجرا شود، به دیوان عالی میرویم و میخواهیم رایگیری پایان یابد. تا آنجا که به من مربوط است ما پیروزیم. از تمام حامیان و کسانی که با ما کار کردند، متشکرم».
همزمان با ادعای ترامپ، «مت مکویاک» از روزنامهنگاران حامی ترامپ مدعی شده در یکی موارد بهروزرسانی شمارش آرا در میشیگان 100درصد آرای شمارش شده به بایدن تعلق گرفته است.
دیشب و در شرایطی که منابع خبری در آمریکا از پیروزی بایدن در ایالت آریزونا خبر میدادند، پسر ترامپ در توئیت خود نوشت ما در آریزونا پیروز خواهیم شد.
مایک پنس، معاون ترامپ نیز با تشکر از میلیونها آمریکایی برای شرکت در انتخابات گفت: «ما هشیار خواهیم بود. من معتقدم با اختلاف زیاد آرا پیروز شدهایم. ما در راه پیروزی هستیم و دوباره عظمت را به آمریکا بازمیگردانیم». ترامپ همچنین عصر دیروز در توئیتی نوشت: دیشب در ایالتهای تحت کنترل دموکراتها پیش افتاده بودم و حالا به طرز معجزهآسایی تکتک آنها ناپدید شدند.
ترامپ: در ایالات دموکرات آشوب میشود
آشوب در فردای اعلام نتایج در انتخابات پیشبینی چندماهه بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران امنیتی مسائل آمریکا بود. افزایش عجیب و غریب خرید اسلحه توسط مردم آمریکا از چند هفته پیش این نگرانی را تشدید کرد. در سوی دیگر اما آنچه مهم بود اینکه دموکراتها و جمهوریخواهان انگشت اتهام برای آشوب را به سوی یکدیگر نشانه میرفتند. درست زمانی که همه منتظر اعلام نتایج انتخابات در آمریکا بودند، ترامپ اعلام کرد آشوبها از مناطق تحت کنترل دموکراتها آغاز میشود.دونالد ترامپ گفت: آشوب احتمالی بعد از پیروزی من در انتخابات در شهرهای تحت هدایت دموکراتها رخ خواهد داد. به نوشته وبگاه خبری «نیوزمکس»، ترامپ گفت: این آشوب در شهرهای شیکاگو، نیویورک، پورتلند، اوکلند و جاهای دیگر مانند بالتیمور و به دلیل رهبری ضعیف رخ خواهد داد. وی افزود: طرفداران من قوی هستند اما دوست ندارند این کار را انجام دهند، آنها به کشورمان افتخار میکنند و نمیخواهند به کشورمان آسیب بزنند. ترامپ در ادامه با اشاره به آشوبهای روزهای قبل از برگزاری انتخابات آمریکا، طرفداران حزب دموکرات را تندرو توصیف کرد و آنان را جزو گروه موسوم به «آنتی فا» دانست. رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه همچنین در یک سخنرانی در جمع اعضای ستاد انتخاباتی خود مدعی شد پیروزیاش باعث وحدت آمریکا میشود و تاکید کرد باخت در این انتخابات برای وی سخت است.
ستاد بایدن: انتخابات به دیوان عالی بکشد، مقابله میکنیم
کشاندن کار به دیوان عالی آن هم در میانه شمارش آرا چیزی نبود که کسی پیشبینی آن را کرده باشد. تصور کارشناسان این بود ترامپ فقط اگر شکست بخورد کار را به دیوان عالی که جمهوریخواهان در آن دست بالاتر را دارند، خواهد کشاند. ساعتی بعد از سخنرانی ترامپ، ستاد انتخاباتی بایدن در واکنش به تهدید ترامپ درباره کشاندن پرونده انتخابات به دیوان عالی، اعلام کرد اگر او به تهدید خود عمل کند، تیمهای حقوقی دموکراتها با این اقدام مقابله خواهند کرد. ستاد انتخاباتی بایدن همچنین ترامپ را به تلاش برای سلب حق رأی آزاد آمریکاییها متهم کرد. ستاد انتخاباتی بایدن در این باره گفت: ترامپ سعی دارد حق مردم آمریکا برای رأی آزاد را سلب کند. ترامپ نتیجه انتخابات را تعیین نمیکند. ستاد انتخاباتی بایدن با ابراز اطمینان درباره پیروزی نامزد حزب دموکرات در انتخابات تصریح کرد: اطمینان داریم پس از اتمام روند شمارش آرا، بایدن رئیسجمهور میشود. مدیر ستاد انتخاباتی بایدن اظهارات ترامپ را شنیع، بیسابقه و نادرست خواند و گفت: اگر ترامپ به تهدید خود برای بردن پرونده به دیوان عالی و جلوگیری از طیکردن روند طبیعی شمارش آرا عمل کند، تیمهای حقوقی دموکراتها با این اقدام مقابله خواهند کرد.نتیجه انتخابات؛ شاید چند روز بعد
همزمان با بحران انتخاباتی در آمریکا به دلیل اعلام زودهنگام رئیسجمهور این کشور درباره پیروزی خود و هشدارش درباره احتمال تقلب از یک سو و تاکید رقیب دموکراتش بر اینکه او در مسیر پیروزی قرار دارد، شبکه فاکسنیوز از احتمال به طول انجامیدن چند روزه نتیجه انتخابات خبر داد.فاکسنیوز ادامه داد: «آمریکاییها سهشنبهشب (به وقت محلی) به تختخواب رفتند و چهارشنبه صبح در حالی بیدار شدند که مطمئن نیستند چه کسی رئیسجمهور بعدی آنهاست، چرا که نتایج آرا در ایالتهای کلیدی به کندی منتشر میشود و این موضوع تعیین اینکه آیا رئیسجمهور ترامپ یا جو بایدن برنده انتخابات شده را غیرممکن کرده است. این رسانه آمریکایی در ادامه گزارش خود خبر داد احتمال طول کشیدن چند روزه مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری این کشور وجود دارد.
بولتون: صحبتهای ترامپ یک رسوایی است
از سوی دیگر جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی دولت آمریکا اظهارات ترامپ را فضاحت توصیف کرد. بولتون در مصاحبهای گفت: فکر میکنم اظهارات چند ساعت قبل رئیسجمهور ترامپ که گفت پیروز انتخابات است و چگونه قرار است آن را از وی بدزدند، یکی از غیرمسؤولانهترین حرفهایی بود که یک رئیسجمهور ایالات متحده تاکنون گفته است. وی افزود: کاملا محتمل است که ترامپ بتواند پیروز شود اما او صحت تمام روند انتخابات را به خاطر منافع شخصی خود، زیر سوال برد. این فضاحت و رسوایی است.فاکسنیوز: ترامپ روی وضعیت قابل اشتعال آمریکا کبریت کشید
اعلام پیروزی زودهنگام 2 کاندیدا امری جالب و جدید در فضای انتخاباتی آمریکاست که تاکنون سابقه نداشته است. بایدن هم اگر چه اعلام پیروزی کرد اما نحوه اعلام پیروزی و سخنان ترامپ درباره قطعی شدن پیروزیاش هم در روز انتخابات و هم فردای انتخابات سبب شد شبکه فاکسنیوز که به جمهوریخواهان و ترامپ نزدیک است هم به اعلام موضع در این باره بپردازد. «کریس والاس» خبرنگار و مجری شبکه «فاکسنیوز» بعد از صحبتهای ترامپ درباره پیروزی در انتخابات و مطرح کردن بحث تقلب گفت او روی وضعیت قابل اشتعال کشور کبریت کشید. والاس گفت: وضعیتی فوقالعاده قابل اشتعال است و رئیسجمهور روی آن کبریت انداخت. او ایالتها را نبرده، هیچ کسی نمیگوید که او ایالتها را برده است. ایالتها هم نگفتهاند او برده است. وی افزود: نمیدانم ترامپ دقیقا منظورش چیست. او گفت ما به دیوان عالی خواهیم رفت برای اینکه میخواهیم همه رایگیری متوقف شود. توقف رایگیری (بعد از اتمام ساعت رایگیری) بله! اما شمارش آرا را که نمیتوان متوقف کرد. والاس که در مناظره اول ترامپ و بایدن مجری بود، در ادامه گفت: میدانید ایالتها طبق قوانین خود این فرصت شمارش آرا را دارند و به طور معمول میتوانند تا شب انتخابات و تا فردای روز بعد از انتخابات آرایشان را بشمارند و این ممکن است چند روز طول بکشد. او در ادامه توضیح داد: شاید این سوال مطرح باشد که چه مدت میتوانند آرا را قبول کنند اما در این باره سوالی وجود ندارد که همه ایالتها به شمارش آرا تا چند روز ادامه میدهند. آنها میتوانند تا هفتهها برنده را تایید نکنند. این همان چیزی است که در فلوریدا در سال ۲۰۰۰ اتفاق افتاد. نمیدانم آیا منظور ترامپ این بود که میخواهد شمارش را متوقف کند یا چیز دیگری. فکر میکنم این میتواند خیلی زیاد تحریکآمیز باشد و صادقانه فکر نمیکنم چیزی باشد که دادگاه بپذیرد.آلمان: وضعیت پس از انتخابات در آمریکا انفجاری است
در میان متحدان غربی آمریکا هم دیروز فقط آلمانها به صراحت درباره وضعیت آمریکا بعد از اعلام نتایج به اظهارنظر پرداختند. در همین ارتباط «آنگرت کرامپ کارنباوئر» وزیر دفاع آلمان گفت: این یک وضعیت بسیار انفجاری است. این وضعیتی است که میتواند همانطور که کارشناسان بدرستی میگویند، منجر به بحران اساسی شود. او در مصاحبهای به کانال تلویزیونی زددیاف بیان داشت: این مسالهای است که باید برای ما موجب نگرانی زیاد شود.اعتراضات در واشنگتندیسی
دیروز شمارش آرا در حوزههای انتخاباتی تازه آغاز شده بود که درگیری در خیابانهای ایالتهای آمریکا آغاز شد. نخستین جایی که از همان ابتدای صبح دیروز صحنه درگیری بود خیابانهای واشنگتندیسی بود. در چند شهر آمریکا هم طرفین پرچم آمریکا را آتش زدند.تظاهرات حامیان سیاهپوستان در نیویورک
شهر نیویورک به عنوان بزرگترین شهر آمریکا هم دیروز روز پرتنشی را گذراند. همزمان با شمارش آرا در آمریکا، گروهی از معترضان حامی جنبش سیاهپوستان با تجمع در نیویورک از رئیسجمهوری کنونی کشورشان و معاون او خواستند از سمتهایشان کنارهگیری کنند. از طرفی حضور نیروهای امنیتی در خیابانها تشدید شد و چندین ساختمان از جمله برج ترامپ بسته ماندند. پلیس هم با بالگرد اوضاع را رصد میکرد. گروهی از معترضان فعال که خواستار استعفای دونالد ترامپ از ریاستجمهوری بودند، در نزدیکی پارک میدان یونیون تجمع اعتراضی برگزار کردند. برخی فعالان هم پلاکاردهایی در حمایت از جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» در دست داشتند. در این میان دهها نفر از جمله روزنامهنگاران و یکی از رهبران تظاهرات اعتراضی بازداشت شدند. معترضان تهدید کردهاند چنانچه دونالد ترامپ دوباره به کاخ سفید راه یابد، به اعتراضات خودشان ادامه میدهند.درگیری جلوی کاخ سفید
جلوی کاخ سفید هم که از روزها قبل دیوارهای چند متری و بلندی برای جلوگیری از نفوذ معترضان به داخل آن کشیده شده بود دیروز درگیریها شدید بود. بلافاصله بعد از پایان زمان رسمی رایگیری، پلیس واشنگتندیسی مقابل آن به صف شد تا برای سرکوب اعتراضات احتمالی با انتشار نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری آماده باشد. همچنین از چند ساعت مانده به بسته شدن شعب اخذ رای در ایالات متحده، هزاران معترض مقابل کاخ سفید تجمع کردند که دهها نفر از آنها بازداشت شدند. معترضان ضدترامپ و حامیان او هم مقابل کاخ سفید درگیر شدند.تحلیل وضعیت آرای 2 کاندیدا
همانطور که پیش از این هم انتظار میرفت انتخابات امسال در فضایی رقابتی و بسیار فشرده و حساس برگزار شد و نتایج حاصل از شمارش آرا نیز تاکنون از رقابت نزدیک ۲ کاندیدا حکایت دارد که این مساله منجر به بروز تنشهای لفظی و وقوع درگیریهای احتمالی خیابانی خواهد شد. هر دو کاندیدا در ایالتهای که پیش از این در نظرسنجیها آرای قطعی و احتمالی را برای خود در نظر گرفته بودند به پیروزی رسیدند و اکنون رقابت اصلی بر سر ایالتهای خاکستری است. افزایش شمار ایالتهای خاکستری به بیش از 10 ایالت در این دوره و آرای الکترال کالج بالای این ایالتها در کنار شرایط خاص این دوره که حدود دوسوم مشارکتکنندگان از طریق انتخابات زودهنگام و رایگیری غیابی نامزد موردنظر خود را انتخاب کردهاند، سبب شده حساسیت در این باره دوچندان شود.وضعیت رقابت در پنسیلوانیا
تا زمان تنظیم خبر از مجموع 5 میلیون و 200 هزار رای شمارش شده که 64 درصد کل آرا را تشکیل میداد، ترامپ با 2 میلیون و 965 هزار رای (معادل 7/55 درصد) پیشتاز بود و بایدن با 2 میلیون و 290 هزار رای (معادل 1/43 درصد) این ایالت را واگذار کرده بود اما این پایان ماجرا نیست، چرا که بر اساس آمارها بیش از 9 میلیون نفر برای شرکت در انتخابات از پنسیلوانیا ثبتنام کردهاند و این یک رکورد تاریخی برای این ایالت محسوب میشود. در کل 4.220.397 دموکرات، 3.526.857 جمهوریخواه، 904.440 مستقل و 322 هزار رایدهنده بدون گرایش سیاسی برای شرکت در انتخابات در پنسیلوانیا ثبتنام کردهاند. از این بین حدود 4 میلیون نفر آرای خود را به صورت غیابی (از طریق پست یا روشهای دیگر) به صندوقها ریختند که از این 4 میلیون نفر یک میلیون و 179 هزار و 808 برگ رایگیری از طریق پستی خواهد بود. از این رو است که بایدن امیدوارانه به پنسیلوانیا نگاه میکند و ترامپ خواهان توقف شمارش آراست.شانس ۲ کاندیدا برای پیروزی در دیگر ایالات خاکستری
تا لحظه تنظیم این گزارش بایدن در 20 ایالت 238 الکترال کالج را به دست آورده بود که از این بین 19 الکترال شامل 4 الکترال مین و نیوهمپشایر و 11 الکترال آریزونا، شامل ایالتهای خاکستری بودند. بر این اساس بایدن برای پیروزی در انتخابات نیازمند 32 الکترال است. تا لحظه تنظیم گزارش وی در 3 ایالت نوادا، ویسکانسین و میشیگان که در مجموع 32 الکترال را در خود جای دادهاند پیشتاز بود و در صورت پیروزی در این 3 ایالت 270 الکترال لازم را خواهد داشت. بایدن در نوادا (با 6 الکترال کالج) از مجموع 67 درصد آرای خوانده شده با 2/49 به 6/48 پیشتاز بود. همینطور در ویسکانسین (با 10 الکترال کالج) از مجموع 95 درصد آرای خوانده شده 6/49 به 9/48 پیشتاز بود و در میشیگان هم (با 16 الکترال) با 2/0 درصد اختلاف از ترامپ جلو بود، آن هم در حالی که تنها 6 درصد آرا خوانده نشده بود.شانس ترامپ برای پیروزی در انتخابات
ترامپ به شکل غیرمنتظرهای در ایالتهای خاکستری پیشتاز بود و توانسته بود 81 الکترال کالج را از ایالتهای خاکستری از آن خود کند و مجموع کلی الکترالهای خود را به عدد 213 برساند. تا شامگاه دیروز رقابت بر سر 83 الکترال کالج در 6 ایالت پنسیلوانیا (20 الکترال)، جورجیا (16 الکترال)، کارولینای شمالی (15 الکترال) با پیشتازی ترامپ و میشیگان (16 الکترال)، نوادا (6 الکترال) و ویسکانسین (10 الکترال) با پیشتازی بایدن همچنان در جریان بود. در همین حال آرای پستی پنسیلوانیا نیز قابل توجه خواهد بود و با وجود پیشتازی 10 درصدی ترامپ در این ایالت امکان تغییر وضعیت غیرممکن نیست.
حمله جدید پلوسی به قاضی جدید دیوان عالی
به محض آنکه صبح دیروز ترامپ از فعال شدن مکانیزم مراجعه به دیوان عالی سخن گفت، دموکراتها دوباره با همه ساز و کارهای خود به جنگ این گزینه رفتند. نانسی پلوسی که خود را آماده بر عهده گرفتن وظیفه تعیین رئیسجمهور بعدی در صورت گره خوردن کارها کرده بود، دیروز بار دیگر گزینه جدید ترامپ در دیوان عالی را هدف قرار داد و انتصاب او را نامشروع دانست.نانسی پلوسی در جریان نشست خبری روز انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا با «چری بوستوس» رئیس کارزار انتخاباتی کنگره برای دموکراتها گفت: دونالد ترامپ یک قاضی نامشروع را برای دادگاه عالی آن هم درست یک هفته پیش از انتخابات ریاستجمهوری سوم نوامبر منصوب کرد. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اینکه آیا دوره بعدی کنگره آخرین دوره ریاست وی است یا خیر، گفت: این یک سوال مهمی است که شما پرسیدید. سرنوشت کشور و ملت ما در گرو این انتخابات است. گفتوگوها درباره برنامههای مربوط به آینده کشور و فرزندان ما است نه برنامههای من. یکی از همین روزها به شما میگویم چه برنامههایی داریم اما امروز چنین چیزی اهمیتی ندارد.(5)
منبع:
(1) جوان
(2) و (3) رسالت
(4) فرهیختگان
(5) وطن امروز
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}